10.3.10

tuareg

Çocukken okuduğum Tuareg kitabından çok etkilenmiştim. Kitapta geçen hikayeyi hatırlamıyorum ama, tuareg kelimesini her duyuşumda gözümün önüne bir fotoğraf geliyor ve sanırım bu fotoğrafa benzer de bir metin geçiyordu.

Fotoğraf şöyle;

Gece, çölün ortasında bir tuareg simsiyah bir arap atına binmiş, koşarak bana doğru geliyor. Gecenin karanlığında tuaregin gece mavisi rengindeki peçesini seçebiliyorum. Yanıma geliyor at şaha kalkıyor.Ellerinde dizginler, yukarıdan kuşkuyla bana bakıyor.

Çok enteresan, belki bir gün bu fotoğrafın gerçeğini göreceğim, kim bilir..  Ama fotoğraf aklıma gelince tüylerim ürperiyor.. Korkuyorum biraz da tuareglerden. Beni öldürebilir ya da esir alabilir diye.

Sabah sabah bu kadar hayal gücünü nereden buluyorum ben kuzum allah aşkına??

Bu tuareglerin Libya’da olduğunu biliyorum, çok merak ediyorum gidip görmek istiyorum, belki bir gezi düzenleyip gideriz.. Şimdi biraz araştırma ve biraz kulaktan dolma bilgilerle derlediğim Tuareglerden bahsedeceğim.



Tuaregler, Büyük Sahra çölünde yaşayan göçebe Berberilerin bir koludur. Dilleri beberi lehçesi olan Tamahektir.Tuaregler geleneksel olarak, kırmızıya boyanmış deri çadırlarda yaşarlar.Günümüzde deri yerine naylon çadırlar da kullanılmaktadır. Anaerkil bir aile yapısına sahiptirler ve soy zinciri anne kolundan yürür. Kadınlar islam inancına bağlı oldukları halde yüzlerini örtmezler; ama erkekler örterler.Yetişkin erkekler kadınların, yabancıların ve evlilik yoluyla akraba oldukları kişilerin yanında mavi bir peçe takarlar; ama bu gelenkeler kentleşmeyle birlikte kaybolmaya başlamıştır.Ayrıca çöl kumuna ve sıcağa karşı koruduğu için uzun giysi giyerler. Tuaregler arasında eski Libyalıların kullandıklarına benzer bir el yazısı Tifinag varlığını korumaktadır.(bkz. yandaki foto)

Tuareg adı onlara araplar tarafından verilmiştir. Kendilerini İmuhar (Özgür adam) olarak adlandıran Tuaregler, müsülümandırlar ve birbirlerine sıkı geleneksel bağlarla bağlı kabileler halinde yaşarlar. Dokunulmazdırlar. Pasaportları yoktur, çöllerin hepsi onlarındır. Kimse onlara müdahale edemez, sınırdışı edemez.

Temel geçim kaynakları başta hayvancılık, halıcılıktır. Fakat son dönemlerde yaşadıkları bölgelere turist ziyaretleri artmasından dolayı el yapımı hediyelik eşya ve objeler satarak da geçimlerini sağlarlar. Savaşçı ruhlu Tuaregler, zaman zaman kervan yağmacılığı da yapmışlardır.     

Soldaki fotoğrafta Tuaregleri simge eden kolyeleri de görebilirsiniz


                           

2 yorum:

Matissera dedi ki...

vay vay neymiş bu tuaregler ya ..çok tuttum postunu..bilmediğimiz şeyler konusunda bilgilendirdin gerçekten..ama hayaller alemine gidilmeyecek gibi değil hani masallardaki gibi bir sahne oluştu benim de kafamda :D

Adsız dedi ki...

sadece tanımadıkları insanlara yüzünü açmazlar. 6 ay aralarında kaldım Libya da ayrıca dedem de Tuareg dili konuşurdu. Kervan soyma işinin de aslı farklı.Çok insalcıllardır insan! olana :) (ahmetol@yahoo.com)