23.2.10

Korse'nin tarihçesi

Victoria döneminde yani 1830’larda korse tıbbi bir zorunluluk olarak kullanılıyordu. Çok narin vücutlu kadınları tutmak için gerekli görülüyordu.


Yavaş yavaş bu giysiler uzatıldı ve daha sıkı hale geldi. İçinde balina kemiği ve çelik materyaller bulunan bu sıkı korseler ile genç kızlar uzun sure oturduktan sonra başkasının yardımı olmadan kalkmakta güçlük çekiyorlardı. Uzun ve derin nefes alamdıklarından dolayı çoğu zaman bu Victoria dönemi kadınları sık sık bayılıyorlardı.

Korseyi sıkı bağlamak güçlü, gevşek bağlamak ise zayıf ve gevşek kadın olarak görülüyordu. Sıkı korse bağlayan kişiler erdemli kılındı. Bir kadın kendini şehvetli erkeklerden koruma aracı olduğunu bile savundu..

Shakespeare, korselerin kadınlar için rahat olmadığını düşünüyordu.

İşçi sınıfı kadınlar (özel günler dışında) ev işi yaparken dantelli ve sımsıkı korseler yerine daha sad eve daha gevşek korseleri tercih etmeye başladılar. Bundan sonra üst-düzey hanımefendiler ve işçi sınıfı kadınların giydikleri korseler olmak üzere 2 çeşit üretildi.

Korse modern dünyanın büyük çoğunluğu tarafından ilginç bir giysi ya da bir iç çamaşırının garip bir parçası gibi görülmüştür. Kadınların daha güzel görünmek için uzun ve sımsıkı korseleri giydiklerini hepimiz biliyoruz. Bunlar tarihteki kadınların güzellik için herşeyi yapabileceklerinin mümkün olduğunu bizlere açıkça gösteriyor. Zaten modanın en ilginç dönemi 1820-1910 yılları arasıdır. Ama aslında korsenin başlangıç tarihi orta çağlara dayanır. Kadınlar vücudu şekillendirmek için sargı bezi gibi uzun şeritler halinde kestikleri ya da hazırlattıkları kumaşları bellerine sımsıkı sararlardı.



Korselerin en yaygın kullanımı 19. yüzyılda oldu. Düşük, orta ve yüksek sınıf kadınların hemen hemen hepsi korse giydi.
Korse giymek ve çıkarmak kolay bir iş değildi. Hayat kolaylaştırıcı düğmeler çıkmadan önce kadının korseyi giymesi ve çıkarması için birinin yardım etmesi gerekirdi.

Peki bu korseleri sıktığınızda belin kaç santim olduğunu biliyor musunuz? Bazı raporlara gore 35-45 santim hatta 30 santim ölçüde bele bile rastlandığı belirtilmiş. Bu ince bel ölçülerinin fantazileri de temsil ettiğine inanılıyor. Müze kolleksiyonlarındaki 1860-1910 yılları arasındaki korse ölçüleri 50-55tir. Ayrıca korselerin bağcıklı olduğunu da belirtmek isterim.

Takibinde çıkan sıradan korseler çok sıkı olmamakla beraber hem elastikli hem de dantelliydi. Bu korselerin büyük avantajı yardım gerektirmeden giyilip çıkarılabilmesiydi. Artık Kadınların hizmetççilerine ya da kocalarına ihtiyaç yoktu.

Sıkı ve dantelli korseler geçmişten günümüze fetiş rolü oynamaya devam ediyor.
 Bkz. Dita Von Teese :)

6 yorum:

Unknown dedi ki...

benim gelinliğimin aynı böyle arkadan bağcıklı korsesi vardı.. baya bi işe yarıyo hehe :D

vintage peony dedi ki...

bence gelinlikte olması çok iyi vücudu derleyip topluyor, hem de klass görünüyor :)

korse dedi ki...

eski zamanlarda korse yerini sütyene bırakmıştı

Adsız dedi ki...

ya bunlar nerde satılıyorr :) :(

vintage peony dedi ki...

Ben de bilmiyorum ama çok gzeller dimi

Unknown dedi ki...

eski korse
çeşitleri daha güzel